Aktionærlån – igen, igen

Der har siden indførelsen af ligningslovens § 16 E i august 2012 været et utal af sager, særligt i forhold til dobbeltbeskatning, idet tilbagebetaling af lånet ikke neutraliserer beskatningen. Løsningen er i stedet selskabsretligt at udlodde fordringen, ligesom kreditorskifte både mellem moder-datter og søsterselskaber er muligt.

Retstilstanden i forhold til personkredsen omfattet af beskatningen har der ligeledes været en del sager om. Den seneste praksis viser, at lån til aktionærens søskende også er omfattet. Det har Skatterådet slået fast i to afgørelser fra december 2023 (SKM 2024.15.SR og SKM 2024.14.SR).

Disse to afgørelser er truffet på baggrund af en Højesteretsdom fra juni 2023, hvor et lån til hovedaktionærens kæreste blev anset for omfattet (SKM 2023.273.HR). Dermed ændrede Skatterådet sin praksis, idet Skatterådet i en afgørelse fra 2020, gengivet i SKM 2020.180.SR fandt, at et lån til eneanpartshaverens bror ikke var omfattet af ligningslovens § 16 E.

Der er endvidere i december 2023 truffet en afgørelse hvorefter en aktionær (datteren) blev beskattet efter § 16 E af hævninger, som faderen havde foretaget i datterens selskab, idet retten fandt, at pengene havde passeret datterens økonomi og var et indirekte lån til hende, uagtet pengene altså var endt i faderens lomme (SKM 2024.97.BR).

Skattestyrelsen rejser ofte ansvarssager i forbindelse med lån omfattet af ligningslovens § 16 E, idet lånene jo anses for at være hævninger uden tilbagebetalingspligt, der udløser sædvanlig beskatning, og er der ikke sket angivelse, hvad der typisk ikke vil være, foreligger der således en unddragelse.

I sådanne sager bliver personkredsen relevant, idet Skatterådet jo netop f.eks. i perioden fra 2020 til ultimo 2023 ikke har anset lån til søskende for værende omfattet af ligningslovens § 16 E, hvilket altså skal sammenholdes med Højesterets og byrettens domme gengivet ovenfor i forhold til kæreste og fader.

Henset til den praksis der hidtil har været og den usikkerhed, der har hersket omkring personkredsen, skal det blive interessant at se, om der udarbejdes et styresignal, altså om Skattestyrelsen anser Skatterådets nye linje i forhold til lån til broder og søster som en praksisændring, der alene kan finde anvendelse fremadrettet. Der er ikke oplyst noget herom, og anses det ikke som en praksisændring og træffes der afgørelse om beskatning efter ligningslovens § 16 E, også i perioden 2020 – 2023 for denne personkreds, bliver det endnu mere interessant, om der rejses ansvarssager for sådanne lån.

Det håber jeg så sandelig ikke, og i fald det sker, håber jeg at forsvarerne er meget opmærksomme på ovenstående afgørelser sammenholdt med Skatterådets afgørelse fra 2020 i forhold til lån til bror/søster, og den tvivl, der har været om rækkevidden af personkredsen i øvrigt.

Denne hjemmeside bruger cookies. Ved at fortsætte med at bruge siden accepterer du vores brug af cookies.